Ana sayfa hizmetler Seramik – Fayans

Seramik – Fayans

283
0
Seramik - Fayans
Seramik - Fayans

Seramik – Fayans

Bir binada birçok farklı zemin ve duvar türü bulunmaktadır. Bu zemin ve duvarların da kullanım durumlarına göre farklı malzeme ihtiyaçları bulunur. Islak hacimler, mutfaklar, hol ve dış mekan gibi birçok alanda zemine ve duvara farklı çözümler sunulmalıdır. Çünkü ahşap döşemeler, beton duvarlar bu gibi kısımlarda suya maruz kalma ve çok kullanılma gibi sebeplerden dolayı çok çabuk yıpranabilirler. Bu sebeple, bu tip zemin ve duvarlara seramik ya da fayans kaplamalar yapılmaktadır. Seramik ve fayans kaplamalar, suya dayanıklı, ısıya karşı dirençli malzemelerdir. Pişmiş topraktan üretildikleri için nem, sıvı geçirimi, ısı gibi durumlardan duvarı ve zemini korurlar.

Seramik ve Fayans Nedir?

Seramik ve fayans, pişirilmiş topraktan üretilen sağlam bir yapı malzemesidir. Bu yapı malzemesi, su ile temas eden, sert olması gereken, nemden etkilenmesi olası zemin ve duvarlara uygulanır. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. En başta tercih edilen seramik ya da fayansın kalitesi gelmektedir. Bu malzemelerin kaliteli malzemelerden tercih edilmesi, uzun süreli kullanımlarda büyük fayda sağlayacaktır. Sonra, bunların zemine ve duvara uygulanmaları gelmektedir. İşin ehli olmayan kişilerce yapılan seramik ya da fayans uygulaması kısa sürede kötü sürprizlerle karşılaşmaya sebep olurlar. Bu sebeple, seramik ve fayans uygulamasının mutlaka işinin uzmanı kişiler ve firmalara yaptırılması gerekmektedir.

Dekorasyon
Dekorasyon

Seramik ve Fayans İşleri nedir?

Seramik ve fayansların çeşitli zeminlere uygulanması ustalık gerektiren bir husustur. Harç kullanımı, derz kullanımı, derz boşlukları oluşturma, fayans, karo veya seramikleri doğru ve terazili bir şekilde yerleştirme, köşe kısımlara uygun kesimler yapabilme gibi birçok püf noktası bulunan bu uygulama mutlaka ama mutlaka usta kişilerce gerçekleştirilmelidir. Seramiklerin ve fayansların mekana göre seçilmesi ve satın alınması, bunların uygulanması, doğru bir şekilde yerleştirilmesi, son aşamada uygun bir şekilde derz dolgularının yapılması işlerine seramik ve fayans işleri denir.

Boya Badana
Boya Badana

Seramik ve Fayans Döşeme Nasıl Yapılır?

Seramik ve fayans uygulama yapmadan önce uygulanacak mekana göre seramik ve fayans tercihi yapılmalıdır. Örneğin, son dönemlerde özellikle banyolar için kaydırma yapmayan seramikler rağbet görmektedir. Bu bakımdan, kullanım alanına göre ve işi veren kişilerin zevklerine göre fayans ve seramik tercihi yapılmalıdır. Bundan sonrası tamamen ustalık işidir.

  • Zemine veya Duvara Harç İşlemi: Seramik ve fayansların yerleştirilecekleri yere göre harç işlemi gerçekleştirmek gerekir. Zemine uygulama yapılacaksa çimento karışımı yeterli olabilirken, duvara uygulama yapılacağında mutlaka seramik yapıştırıcı harç kullanmak gerekecektir. Bu, seramik ve fayansların tutunmalarını gerçekleştirmek için çok önemlidir.
  • Yerleştirme: Harç serildikten sonra malzemelerin yerleştirilmesine geçilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus hataya mahal vermemektir. Düzgün yerleştirilmeyen, hizalanmamış seramik veya fayans birkaç adım sonra kötü bir şekil ortaya çıkaracaktır. Bu sebeple yerleştirmeyi mutlaka hizalayarak yapmak gerekir.
  • Düzgün Aralık Oluşturma: Seramik ve fayansı düzerken aralarının sabit aralıklarda olmasına dikkat edilmelidir. Boşluklara özel malzemeler kullanarak araları sabitlemek gerekecektir. Bu yapılmazsa yine döşeme sırasında yamulma ve şekil bozuklukları ortaya çıkar.
  • Sabitleme: Yerleştirme yaparken seramik ve fayansları özel seramik çekici ile sabitlemek çok önemlidir. Seramik ve fayansın harca tutunmasını sağlayan bu yöntemi her bir seramik ve fayans için uygulamak gerekir.
  • Derz Dolgu: İşlem tamamlandıktan sonra özel derz dolgu harcı ile seramik ve fayans araları doldurulmalıdır. Bu sayede aradan su sızma gibi kötü durumlar meydana gelmeyecektir.

Seramik ve Fayans İşleri Hangi Mekanlara Uygulanır?

Seramik ve fayans malzemeler son dönemlerde oldukça farklı alanlarda uygulanmaya başladı. İlk başlarda sadece tuvalet ve banyoların zeminlerini kaplayan bu malzemeler zamanla bu mekanlarda duvarlara da uygulanır oldu. Mutfak duvarlarına da artık seramik ve fayans uygulaması yapılırken, hol gibi ortak mekanlara karo uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Artık bazı evlerde salonlar ve odalarda da zemine seramik uygulaması yapılabilmektedir. Dış mekan ve ofis ve işyerlerinde de daha çok seramik uygulaması yapılabilmektedir.

Seramik ve Fayans İşlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir zemine veya duvara seramik ve fayans döşeme işlemi gerçekleştirilirken birçok noktaya önem gösterilmelidir. Bunlara bakacak olursak:

  • Zemin veya Duvara Göre Seçim: Seramik ve fayans döşenecek zeminin ve duvarın karakterine göre seçim yapmak gerekecektir. Mutfağa, ısıya dayanıklı bir malzeme seçerken banyoya kaydırma yapmayan malzeme seçilebilir.
  • Şekil ve Renk Tercihi: Bazı durumlarda aynı mekanın zemin ve duvarlarına seramik ve fayans uygulaması yapılabilmektedir. Bu durumda, zemin ve duvar arasındaki şekil ve renk uyumuna dikkat edilmelidir. Zemine yerleştirilen malzemenin duvara yerleştirilen malzemeye göre büyük olması, şekil bozukluğuna sebep olurken uyumsuz renkler de ortamda kötü bir görüntü oluşturacaktır.
  • Eksik Malzeme: Bazı durumlarda paketlerde kırık malzeme çıkması, yerleştirirken kırılma, köşeler için kesme vb. gibi durumlarda eksik malzeme sorunu ortaya çıkmaktadır. Buna engel olmak için mutlaka alışveriş sırasında fazladan bir ya da iki kutu seramik ve fayans almaya dikkat edilmelidir. Ayrıca, daha sonra ortaya çıkacak kırma ve bozulma gibi durumlarda yedek malzeme olarak kullanmak için de fazladan almak çok önemlidir.
  • Terazi: Seramik ve fayans döşemede terazi çok önemlidir. Duvarın kendi terazisi, zemine yerleştirilen malzemelerin konumu vb. düzgün bir seramik ve fayans işleri ortaya koyabilmek için önemlidir. Bundan dolayı döşeme işlerine başlamadan önce hesap yapmak, teraziyi kurmak, bunlara göre döşeme işlemine başlamak gerekmektedir.
  • Harç: Seramik ve fayansı tutacak harcın doğru bir şekilde uygulanması çok önemlidir. Az sürülen, düzleştirilen, hatalı şekilde üretilen harç malzemesi seramiklerin ve fayansların tutunmalarında sorunlara sebep olur.
  • Derz Dolgu: Seramik ve fayans döşemenin ardından derz dolgu işlemi mutlaka yapılmalıdır. Bu hem malzemenin kaymasını engelleyecektir hem de aralardan su sızmasının önüne geçecektir.

Seramik ve Fayans İşleri Fiyatları Nelerdir?

Seramik ve fayans işleri birçok önemli noktadan oluşur. Tercih edilen malzeme kalitesi, metrekare, bunun için kullanılacak yan ürünler vb. derken seramik ve fayans işlerinin fiyatlandırması tercihlere göre şekillenmektedir. Bu bakımdan, fiyat alımı yaparken tüm bunları göz önünde bulundurmak, çalışılacak alanın büyüklüğüne göre çalıştırılacak kişi sayısını hesap etmek, işin aciliyetine göre bir iş zamanı belirlemek fiyatlandırmada önemli noktaları teşkil eder. Ama bunlardan daha önemlisi bu konuda gerçekten uzman kişiler ve firmalarla çalışmaktır. İşin ehli olmayan kişilerle çalışıldığında, kısa bir süre sonra bu işlemi baştan yaptırmaya kadar varan olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Bu, sıfırdan yapmaktan daha meşakkatli bir çalışma olacağından mutlaka işin uzmanı kişiler ve kurumlar tercih edilmelidir. Bu durumda hem uzman kişilerle çalışmak hem de uygun fiyat almak için kılı kırk yarmak gerekebilir.

Şems Yapı Dekorasyon olarak tüm bunlara çözüm olarak yılların tecrübesini sizlere sunuyoruz. Fayans ve seramik işlerinde, işin ehli kişilerle çalışmak, uygulamadan memnun kalmak isterseniz bizi tercih edebilirsiniz. Uzman kadromuzla size hizmet vermekten gurur duyacağız. Şems Yapı Dekorasyon olarak sunduğumuz birçok hizmet gibi seramik ve fayans işlerinde de uzman ekibimize güvenebilirsiniz. Bizimle iletişime geçerek çalışmalarımız hakkında bilgi alabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here